Εν έτει 2014. Στον «Γολγοθά» της καθημερινότητας για τους φοιτητές με αναπηρία ήρθαν να προστεθούν οι κλειστές πόρτες που συναντούν σε δύο πανεπιστημιακές σχολές.

Τα ΑμεΑ φαίνεται ότι αποκλείονται από τη δυνατότητα να μετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Ψυχολογίας της Παντείου και στο αντίστοιχο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε την Παρασκευή το αίτημά της στις δύο σχολές για την προσαρμογή των κατατακτήριων εξετάσεων στις ανάγκες υποψήφιου με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, «οι κατατακτήριες εξετάσεις και στα δύο Τμήματα δεν είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία, καθώς δεν προβλέπονται προφορικές εξετάσεις, παρά μόνο γραπτές. Το ίδιο επιβεβαίωσε και το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Παιδείας».

Η Συνομοσπονδία θεωρεί «αδιανόητο και απαράδεκτο» να συνεχίζουν στην εποχή μας να υφίσταται τέτοιου είδους αποκλεισμοί, σύμφωνα και το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Διεθνούς της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12».

Ως εκ τούτου, «τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση, σε ίση βάση, στις κοινότητες στις οποίες ζουν και θα λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τους εκπαίδευση».

Άλλωστε, στα μητρώα του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ανήκει και επίσημα από τον περασμένο Οκτώβριο ο τυφλός φοιτητής Αργύρης Κουμτζής.

Μπορεί αρχικά το Πανεπιστήμιο να μην τον είχε εγγράψει στη σχολή που εκείνος επιθυμούσε, ωστόσο, έπειτα από τροποποίηση που ψηφίσθηκε από το υπουργείο, τα προβλήματα λύθηκαν…

πηγή: real.gr